Storende signalen geven overlast in de ether

Slechte apparaten en ondeugdelijke installaties kunnen storende signalen in de ether veroorzaken. Deze etherruis kan op termijn leiden tot maatschappelijke ontwrichting of economische schade. Agentschap Telecom roept in haar jaarverslag op alleen apparaten met een CE-markering te gebruiken en altijd een deskundig installateur in te huren.

Het is druk in de ether. Zorgvuldig gebruik en een goede indeling van het spectrum moeten ervoor zorgen dat nu en in de toekomst de ether optimaal bruikbaar blijft. Als 5G de komende jaren een hoge vlucht gaat nemen, dan vraagt dat om nog meer aandacht voor correct ethergebruik.

CE-markering op apparatuur

Agentschap Telecom kiest er bij storende apparaten voor om eerst met een fabrikant of importeur in overleg te gaan om tot oplossingen te komen. Apparatuur wordt alleen in beslag genomen als er sprake is van illegaliteit. Bij storende installaties geven we eerst de ruimte om zelf het probleem op te lossen. Het agentschap gaat ervan uit dat erkende installateurs die aangesloten zijn bij een branchevereniging, beschikken over de noodzakelijke deskundigheid om storende signalen die leiden tot etherruis te voorkomen.

Lees meer over etherruis en wat u daar zelf tegen kunt doen in de Staat van de Ether 2018.