Uitkomsten inspectie KPN inzake verwerking verkeersgegevens voor mobiliteitsdata

Verkeers- en locatiegegevens kunnen een diepgaand inzicht bieden in het privéleven. Het verwerken van verkeers- en locatiegegevens is om deze reden wettelijk gelimiteerd tot een beperkt aantal doelen die nodig zijn voor het overbrengen van de communicatie, de facturering en een aantal bedrijfsdoeleinden. Dit volgt uit de e-Privacy-richtlijn, die is geïmplementeerd in de Telecommunicatiewet.

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heeft onderzocht of KPN voldoet aan de regels inzake de verwerking van verkeersgegevens. Aanleiding voor deze inspectie waren diverse signalen waarbij melding werd gemaakt van het verwerken van verkeersgegevens door aanbieders van mobiele elektronische communicatienetwerken ten behoeve van mobiliteitsinformatie.

Uit het onderzoek is gebleken dat KPN géén verkeersgegevens verwerkt of heeft verwerkt ten behoeve van mobiliteitsinformatie. Volgens KPN is zij in het verleden benaderd om samenwerkingen aan te gaan voor de verwerking en het delen van mobiliteitsdata, maar heeft zij dergelijke verzoeken afgewezen.

De inspectieresultaten van de verwerking verkeersgegevens van KPN worden op grond van artikel 3.1 van de Wet open overheid openbaar gemaakt.