Vragen en antwoorden over regiogerichtheid (2022)
Publicatie | 02-03-2022
Antwoorden op aanvullende vragen over regiogerichtheid die in 2022 door vergunninghouders zijn gesteld. De vragen zijn geanonimiseerd.
Uit de vraag maakt Agentschap Telecom (per 1 januari 2023 de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)) op dat de bestaande muziek, waarvan de mixen en remixen worden gemaakt, op zichzelf inhoudelijk niet op de regio gericht is. In een brief van 20 mei 2016 en een brief van 8 juli 2016, gaf de RDI aan dat muziek die inhoudelijk niet op de regio gericht is, alsnog kan meetellen als regiogericht als de presentator, (een betekenend deel van) de uitvoerende groep, de artiest of de schrijver is geboren in de regio, het groene gebied. DJ’s en producers worden daarbij dus niet benoemd. Zij zijn niet gelijk te stellen met artiesten of schrijvers/componisten van muziek. Het antwoord op de pagina’s 2 en 3 van de brief van 20 mei 2016 is hierbij in het bijzonder relevant. De uitleg is in lijn met de uitspraak van de rechtbank Rotterdam op 5 juni 2015.
Voor de beoordeling van de vraag is het ook van belang dat moet worden voorkomen dat een niet-landelijke commerciële radio-omroep via een omweg feitelijk een hitzender kan worden. Bijvoorbeeld door alleen buitenlandse / Engelstalige hitmuziek onderdeel te laten zijn van een programma, bijvoorbeeld via verzoekplatenprogramma’s. In de brief van 8 juli 2016 is daar ook uitvoerig bij stilgestaan.
Mixen
Bij mixen laat een DJ afzonderlijke muziekwerken vloeiend in elkaar overlopen. Het enkel en alleen mixen door een DJ die geboren is in het groene gebied en waarbij de muziek niet al om een andere (inhoudelijke) reden is aan te merken als regiogericht, kan dan ook niet meetellen als regiogericht.
Een andere uitleg zou immers betekenen dat aan (hoge) regiogerichtheidseisen kan worden voldaan door (buitenlandse / Engelstalige) hitmuziek aan elkaar te mixen, terwijl er geen inhoudelijke relatie is met de regio. Dat zou ook leiden tot een veel soepelere uitleg dan de uitleg die bij verzoekplatenprogramma’s is gegeven en feitelijk de regiogerichtheidseis helemaal betekenisloos maken.
Remixen
Een remix is een (her)bewerkte versie van één (of meerdere) bestaand(e) muziekwerk(en), waarop auteursrecht rust. Daarom heeft de auteursrechthebbende het exclusieve recht om dit muziekwerk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Onder verveelvoudigen van een muziekwerk valt ook het wijzigen van dat muziekwerk, zoals het remixen. Voor het maken van een remix door een DJ/producer is dan ook toestemming van de auteursrechthebbende noodzakelijk. Dit volgt uit de Auteurswet. Die toestemming waarborgt en ondersteunt zodoende de beoordeling van een muziekwerk als zijnde een remix.
Om remixes mee te laten tellen voor het voldoen aan de regiogerichtheidseis, zal de vergunninghouder moeten kunnen aantonen dat de auteursrechthebbende van het bestaande muziekwerk toestemming heeft verleend voor de remix. Daarnaast moet de vergunninghouder aantonen dat de DJ/producer die de remix(es) heeft gemaakt, geboren is in het groene gebied.
Deze verruiming van de regiogerichtheidseis is redelijk, omdat deze uitleg er niet toe kan leiden dat zomaar alle (buitenlandse / Engelstalige) hitmuziek als regiogericht kan worden aangemerkt, terwijl er geen inhoudelijke relatie is met de regio.
In het kader van de benodigde onderbouwing, verwijzen we naar deze brief over administratieverplichting in de vergunning, waar aanvullende informatie in staat.