Marifoon en maritieme zendapparatuur instellen
Het is belangrijk dat u uw identificatiecodes op de juiste manier in uw marifoon of andere maritieme zendapparatuur programmeert. Goed geprogrammeerde zendapparatuur kan uw leven redden in noodsituaties. Stel uw marifoon of andere apparatuur op de Nederlandse binnenwateren in op maximaal 1 watt. Op zee stelt u de apparatuur in op maximaal 25 watt.
Marifoon programmeren
Na uw registratie in Mijn RDI, ontvangt u van ons een brief met een registratiebewijs waar uw identificatiecodes op staan. U krijgt een callsign (radioroepnaam), ATIS-code (Automatic Transmitter Identification System) en als het nodig is de MMSI (Maritieme Mobile Service Identiteit). Zorg ervoor dat u deze identificatiecodes goed geprogrammeerd heeft in uw marifoon. U kunt een sanctie krijgen als u de codes verkeerd geprogrammeerd heeft. Neem uw registratiebewijs mee naar de winkel als uw leverancier de codes voor u programmeert.
Combimarifoon en DSC
Een combimarifoon is een marifoon met twee standen, zowel geschikt voor binnenwateren als op zee. In de stand voor de binnenwateren zendt de marifoon met laag vermogen (maximaal 1 watt) en zendt de combimarifoon de ATIS-code uit. In de zeevaartstand zendt de marifoon met hoger vermogen (maximaal 25 watt) en kunt u het digitaal oproepsysteem DSC (Digital Selective Calling) gebruiken. Voor het gebruik van de zeevaartstand moet u minimaal het Marcom B-certificaat hebben.
Portofoon, handmarifoon of handheld
Voor pleziervaartuigen tot 20 meter mag u een draagbare marifoon (portofoon of handheld) op Nederlandse binnenwateren gebruiken. Voor pleziervaartuigen langer dan 20 meter is een vaste marifoon verplicht. Portofoons moet u registreren in Mijn RDI. Hiervoor heeft u minimaal een Basiscertificaat Marifonie nodig. De ATIS-code die u krijgt, programmeert u in uw portofoon. Als u een portofoon niet aan boord gebruikt heeft u een vergunning nodig.
Gevolgen bij onjuist gebruik
Als u uw maritieme zendapparatuur verkeerd geprogrammeerd heeft, kunnen hulporganisaties u niet (goed) helpen. Als toezichthouder controleren wij of radiozendapparaten gemeld zijn en of ze de juiste identificatiecodes uitzenden. Als wij bij controle zien dat u een onjuiste identificatie (waaronder ATIS-code en MMSI) gebruikt, kunnen wij u een sanctie opleggen.
Meer informatie
Op de website van Varen doe je samen staat meer informatie over het op de juiste manier gebruiken van een marifoon en andere maritieme apparatuur. Heeft u een vraag of een opmerking? Neem contact met ons op.
Help ons de website te verbeteren
Was deze informatie nuttig voor u? Hoe kunnen we deze pagina verbeteren? Geef uw tips door via onderstaand formulier.