Lees hier meer over het verhelpen en voorkomen van storingen op apparatuur in en rond het huis.
Storing:
Jouw apparaat werkt dan niet zoals het zou moeten werken. Denk aan haperend beeld op de televisie, of helemaal geen beeld. Een andere indicatie kan zijn dat een apparaat geen verbinding maakt of dat de afstandsbediening van de auto of garagedeur niet altijd goed reageert.
Het gaat om verschillende apparaten. Het kenmerk is dat zij draadloos (kunnen) werken, meestal via wifi. Denk aan wifirouters, maar ook aan je telefoon, laptop, tablet, smartwatch etc. Het gaat ook om babyfoons, beveiligingscamera’s, slimme thermostaten, draadloze autosleutels, en slimme verlichting.
Dat klopt, aanbieders moeten voorkomen dat apparaten storen. Ze moeten er ook voor zorgen dat er geen gevaar ontstaat voor veiligheid en gezondheid. Om deze reden moeten zij voldoen aan Europese eisen. Toch kan het voorkomen dat er apparatuur wordt aangeboden die niet voldoet aan deze eisen. Let daarom op de aanwezigheid van de CE-markering. Ontbreekt deze? Dan voldoet het product niet aan de Europese eisen en is er kans op storing of veiligheidsproblemen. Denk aan brand of zelfs ontploffingsgevaar.
Onderzoek bij storingen van apparaten in huis of een ander apparaat storing veroorzaakt. Je doet dit door minimaal 1 minuut de stekker of de batterijen uit een ander apparaat te halen. Kijk of de situatie verbetert. Doe dit met alle apparaten in huis totdat je de boosdoener vindt.
Meestal heb je er zelf het meeste last van, doordat je draadloze apparaat niet goed werkt. Je kunt ook storing veroorzaken op apparaten in je omgeving, bijvoorbeeld bij de buren.
Probeer te zoeken naar een oplossing die voor jullie beiden werkt. Geef aan welke impact de storing op jou heeft, maar heb ook oog voor de gevolgen van de buurman als hij de storing moet verhelpen.
Aankopen:
We raden aan om alleen apparaten te kopen bij Europese webshops. Zij moeten zich aan Europese regels houden en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur houdt daar toezicht op. Daarnaast kun je bij vragen makkelijker contact opnemen met de Europese aanbieder.
Installatie en gebruik:
Let op de aanwezigheid van de CE-markering op het apparaat
Hieronder zie je een afbeelding van een juiste CE-markering
Een foute CE-markeringen herken je bijvoorbeeld door het middelste streepje van de E. Deze hoort korter te zijn dan het bovenste en onderste streepje. Ontbreekt de CE-markering of is deze onjuist aangebracht, dan raden wij je af het apparaat te gebruiken, zo voorkom je storingen en gevaarlijke situaties. Neem ook in dit geval contact op met het bedrijf/de persoon waarbij je het apparaat hebt gekocht.
We raden je aan om contact op te nemen met de aanbieder van het apparaat. Een apparaat zonder CE-markering of met een verkeerde markering kan namelijk storen of gevaarlijk zijn.
Je kunt het apparaat ook inleveren. Op deze pagina van de Rijksoverheid vind je hierover meer informatie.
Volg altijd de instructies uit de handleiding op voor de installatie (gebruiksklaar maken) en het gebruik van het apparaat. Zo verklein je de kans op storingen. Daarnaast is het belangrijk de juiste stappen te volgen om het apparaat te beveiligen tegen hackers.
De fabrikant van het apparaat is verplicht om een Nederlandstalige handleiding op te stellen en bij het apparaat te voegen, zodat jij de nodige installatie- en gebruiksinstructies kunt volgen. Dit kan niet als de handleiding ontbreekt. De kans dat je het apparaat onjuist gebruikt en storing veroorzaakt, wordt daardoor vele malen groter. Neem daarom contact op met de aanbieder.
Een fabrikant moet ervoor zorgen dat je beschikt over een handleiding in de Nederlandse taal. Maar als je de taal van de handleiding begrijpt, kun je het apparaat gerust installeren en gebruiken.
De kans op storing bij bedrade apparaten is kleiner dan bij draadloze apparatuur. Wil je wifiverkeer in je woning ontlasten? Dan kan het handig zijn om bepaalde apparaten bedraad te gebruiken.