Knipperend licht of wifi-storingen? Check uw ledlampen en dimmer!
Ledlampen zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. Maar heeft u er ook bij stilgestaan dat juist die energiezuinige ledlampen de oorzaak kunnen zijn van de storingen op uw televisie? Het vervangen van een lamp lijkt namelijk een eenvoudige klus, maar onjuiste installatie kan storingen in het huis veroorzaken. We geven u een aantal tips om storingen door ledlampen te voorkomen en op te lossen.
Verschillende soorten lampen
Ledlampen produceren op een andere manier licht dan halogeen- en gloeilampen. Door het verwarmen van een gloeidraad in een zuurstofarme glazenbol, produceert de gloeilamp licht. Door het verwarmen gaat energie verloren. Ook een halogeenlamp is een gloeilamp, maar hierbij is de bol gevuld met gas van broom of jodium. Dit zorgt voor een hoger rendement. Maar nog veel energie-efficiënter zijn de ledlampen, waarbij licht vanuit kleine lichtbronnen (led’s) wordt geproduceerd.
Tip: u vindt informatie over de lamp, zoals spanning (voltage), vermogen (watts) en fitting op de lamp zelf of op de doos van de lamp.
Dimmer
Sommige lampen kun je dimmen, bijvoorbeeld om energie te besparen of een bepaalde sfeer in huis te krijgen. Wanneer u een halogeenlamp vervangt door een ledlamp, zonder daarbij ook de dimmer te vervangen, kan het zijn dat de ledlamp knippert of zoemt. Een onjuiste dimmer kan daarnaast storingen in huis veroorzaken, bijvoorbeeld op uw tv, radio of wifi. Daarnaast kan het zijn dat u ongemerkt storing veroorzaakt op hulpdiensten. Op de verpakking staat of uw lamp dimbaar is (niet alle ledlampen zijn dus dimbaar). Kunt u uw lamp dimmen, schaf dan een speciale leddimmer aan bij uw lamp. Welke dimmer u nodig heeft, kan de verkoper van de lamp u vertellen.
Transformatie
Vervangt u verschillende lampen, houd dan rekening met de spanningen (volts). Bij een gloei- en halogeenlamp is er sprake van wisselspanning en bij een ledlamp van gelijkspanning. Vervangt u een gloeilamp door een ledlamp, dan kan de mismatch in spanning ervoor zorgen dat u meer energie verbruikt . Daarnaast kan de lamp dan ook andere apparaten in huis storen. Schaf daarom een transformator (ook wel omvormer) aan voor omzetting van spanning. Deze omvormer kunt u los bij een ledlamp aanschaffen. In sommige gevallen is de transformator al in de lamp verwerkt. Laat u hierover informeren in de winkel.
Heeft uw ledlamp het altijd goed gedaan, maar begint hij ineens te knipperen? Dan kan het zijn dat de driver door oververhitting aan vervanging toe is.
Vermogen in watts
Het vermogen, ook wel het verbruik van een lamp, wordt uitgedrukt in watts. Een halogeen- of gloeilamp met een vermogen van bijvoorbeeld 50 watt kan alleen vervangen worden door een ledlamp met een vermogen van maximaal 50 watt. Ligt het vermogen hoger dan die 50 watt, dan kan er oververhitting ontstaan, met brand tot gevolg. Let dus goed op het vermogen van de ledlamp die u aanschaft. Om het grensoverschrijdende aantal watts op te vangen, schaft u een transformator aan.
Let op: Verwar het vermogen van de lamp niet met het aantal lumen (lichtopbrengst, lm). Deze wordt ook vaak uitgedrukt in watts, maar ligt vaak een stuk hoger dan het daadwerkelijke vermogen (het verbruik) van de lamp.
Fitting
De fitting is het deel waar de lampvoet in wordt gedraaid. De fitting van een lamp kan verschillen en hangt samen met de spanning (het aantal volts) waarvoor de lamp geschikt is. Schaft u een lamp aan met een andere fitting, dan is de kans groot dat deze lamp niet in uw lamparmatuur past. Ook kan het zijn dat de spanning niet overeenkomt, wat er weer voor zorgt dat ledlampen storingen veroorzaken op andere apparaten in huis.