In 2025 gaat een nieuwe wet in: de Energiewet. Daarin staat dat analoge energiemeters moeten worden vervangen door digitale energiemeters. Heeft u een analoge meter? Dan mag u zelf kiezen of u deze vervangt door een digitale meter of een slimme meter. Vanaf 2025 ontvangen de mensen met een analoge meter een brief van de netbeheerder uit de eigen regio.
Een beter netwerk met de nieuwe Energiewet
We gebruiken in Nederland meer stroom dan ooit. En we wekken ook steeds meer stroom zelf op, zoals met zonnepanelen. De stroom die we niet voor onszelf gebruiken, leveren we terug aan het energienetwerk. Maar doordat we meer stroom gebruiken én opwekken, raakt het energienetwerk vol.
Dat moeten we oplossen. Bijvoorbeeld door te ontdekken waar te veel stroom is en waar te weinig, zodat we de stroom beter kunnen verdelen of extra stroomkabels aan kunnen leggen. Daar helpen we heel Nederland mee.
Om deze informatie te krijgen, gebruiken we digitale of slimme energiemeters. Maar in Nederland heeft nog niet iedereen die. Daarom gaat er in 2025 een nieuwe wet in: de Energiewet. Daarin staat hoe stroom aan het netwerk wordt geleverd en hoe het verplaatst. Ook staat in de Energiewet dat alle ouderwetse, analoge energiemeters moeten worden vervangen door digitale of slimme meters.
Wat is de RDI?
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is een onderdeel van de overheid.
De RDI helpt mensen en bedrijven om zich te houden aan wetten en regels in het digitale gebied. Zo zorgen we dat apparaten en netwerken veilig blijven. Zoals bij energiemeters.
Waarom analoge meter vervangen?
Bijna iedereen in Nederland heeft al een digitale of slimme meter. Toch zijn er nog woningen met een analoge meter. Deze analoge meters moeten door een digitale of slimme meter vervangen worden. Deze meters geven betere informatie.
Als u zonnepanelen heeft kan een analoge meter niet los van elkaar meten hoeveel stroom u opwekt, hoeveel u zelf gebruikt en hoeveel u levert aan het net. Een digitale of slimme meter kan dit wel.
Gescheiden meten van stroom is belangrijk, omdat dan iedereen de juiste kosten, vergoedingen en belastingen kan betalen. Ook kunnen we dan zien waar bijvoorbeeld extra stroomkabels nodig zijn. Daarom staat in de Energiewet dat alle analoge meters moeten worden vervangen door een digitale of slimme meter.
Digitale of slimme meter verplicht: wat moet u doen?
We starten in 2025 met het vervangen van de analoge meters. Dit proces duurt drie jaar. Als u een analoge meter heeft, krijgt u een brief van de netbeheerder uit uw eigen regio zodra u aan de beurt bent. De netbeheerder vraagt in deze brief om te kiezen welke digitale of slimme meter u wilt en wanneer de monteur bij u langs mag komen om de meter te vervangen. Volgens de Energiewet mag iedereen met een analoge meter zelf kiezen welke digitale of slimme meter zij krijgen.
Slimmer omgaan met energie
De bedrijven die regelen dat de stroom bij elke woning komt, noemen we netbeheerders. Zij zorgen voor de energiemeters en het elektriciteitsnetwerk. Door de digitale meter kunnen netbeheerders zien in welke gebieden mensen veel stroom gebruiken. Daar kunnen ze stroomkabels verbeteren en voorkomen dat de stroom uitvalt. Zo gaan we als land veel slimmer om met beschikbare energie. Samen zorgen we voor een betrouwbaar en sterk energienetwerk voor heel Nederland.
We breiden deze pagina steeds verder uit met meer informatie over de wettelijke plicht voor een digitale of slimme meter. Wilt u op de hoogte blijven? Houd deze pagina dan in de gaten voor updates.