Arjan de Jong - Specialistisch Inspecteur Wbni
Arjan de Jong is sinds mei 2020 werkzaam als Specialistisch Inspecteur in het team Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni), binnen de directie Digitale Weerbaarheid.
Wat doe je als Specialistisch Inspecteur?
Enerzijds is Arjan toezichthouder op de Wbni, wat betekent dat hij samen met collega-toezichthouders erop toeziet dat de organisaties binnen de digitale infrastructuur die onder ons toezicht staan goed hun cybersecurityrisico’s beheersen. Denk aan netbeheerders van gas en elektra, elektriciteitsproducenten, internetknooppunten, etc.
Daarnaast is Arjan is ook nauw betrokken bij de totstandkoming van beleid en wetgeving op het vlak van cybersecurity, zowel nationaal als internationaal. Zijn taken bestaan uit het uitvoeren van inspecties en juridische advisering op het vlak van cybersecurity beleid en wetgeving.
Arjan: “Ik heb veel afwisseling in mijn werk. Ik sta ‘met de voeten in de klei’ door het uitvoeren van cybersecurity-inspecties, maar draag daarnaast ook bij aan het beleid en de juridische raamwerken rondom cybersecurity, en help ik collega’s met juridische vraagstukken.”
Een afdeling die gericht is op de toekomst
“Ik vind onze afdeling energiek. De afdeling is erg op de toekomst gericht. Zowel de toekomst van het toezicht dat we houden, als de toekomstige ontwikkelingen in de sectoren waar we toezicht op houden. Er is een goede collegiale werksfeer. De collega’s zijn altijd bereid om bij te springen.”
Waarom werken bij de RDI?
Arjan vertelt dat de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) hem aansprak omdat het hem een frisse en zich snel ontwikkelende organisatie leek. “Na een paar leuke gesprekken en kennismakingen wilde ik graag voor de RDI gaan werken. De RDI biedt daarbij goede opleidingsmogelijkheden en flexibiliteit qua werktijden. Bij toezicht komen theorie (systeemwereld) en praktijk (leefwereld) bij uitstek bij elkaar. Het is erg leuk om een interdisciplinaire groep van betrokken collega’s te hebben, waardoor je steeds met een andere blik kunt kijken naar wat een bepaalde situatie van je vraagt. Daarnaast is het leuk en best wel uniek om zowel bij te kunnen dragen aan beleids- en wetsvorming, als te werken in de toezichtspraktijk.”
Een open cultuur
“De RDI heeft een duidelijk maatschappelijk doel en missie. Daarnaast heerst er een open cultuur waar inhoudelijke expertise zeer wordt gewaardeerd. Er werkt een enthousiaste en betrokken club van mensen. Het zijn collega’s met verschillende achtergronden, waardoor je elkaar goed aanvult. De RDI heeft mooie moderne en lichte werkplekken. Verder is de organisatie volledig ingericht op hybride werken. Mijn eerste werkweek was tijdens de eerste corona lockdown in 2020. Ondanks alle beperkingen werd ik hartelijk ontvangen en goed begeleid en voelde ik mij al snel onderdeel van het team.”
Zelf indelen van werkdagen
Maandag is de dag dat het team bij elkaar komt voor het teamoverleg en om elkaar gewoon even te zien en spreken. De andere dagen zien er verschillend uit, afhankelijk van inspecties en (externe) afspraken. “Bij voorkeur deel ik mijn dagen zo in dat ik mij per dagdeel kan focussen op een taak of opgave, omdat het vaak inhoudelijk werk betreft wat de nodige concentratie vergt.”
De RDI geeft je volop de kans om je verder te ontwikkelen en tegelijkertijd bij te dragen aan de maatschappij
Doorgroeien binnen de RDI
De RDI biedt Arjan de mogelijkheid om zich verder interdisciplinair te ontwikkelen, zowel op juridisch als technisch vlak. Naast zijn reguliere werk probeert Arjan zich te ontwikkelen door middel van opleidingen. Hij volgt nu de opleiding Certified Information Systems Auditor. Eerder heeft hij o.a. cursussen gedaan over de cybersecurity van Industrial Control Systems.
“Er zijn goede doorgroeimogelijkheden bij de RDI. Dit geldt zowel op inhoudelijk vlak, dus nog meer expertise opdoen op een bepaald vakgebied of domein, als eventuele coördinatie/projectleider-vaardigheden die je zou willen ontwikkelen. Er is ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling door het volgen van cursussen en opleidingen, zowel intern als extern. Het mooie is dat er zoveel expertise binnen de eigen organisatie aanwezig is, waardoor ook interne cursussen (gegeven door collega’s) erg waardevol zijn. Daarnaast geeft de organisatie je veel inspraak in het vormgeven van je takenpakket, waardoor je via ‘on the job learning’ je ook verder kunt ontwikkelen in de richting die je voor ogen hebt.”
Toezicht met trots
Arjan: “De RDI geeft je volop de kans om je verder te ontwikkelen en tegelijkertijd bij te dragen aan de maatschappij. Het maakt mij trots dat we door ons toezicht bijdragen wij aan de cyberveiligheid van de digitale infrastructuur van Nederland.”
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
We maken graag vrijblijvend kennis met je. Neem contact op via personeelorganisatie@rdi.nl.