Vitaliteit: hoe blijven onze medewerkers vitaal?
Gezonde en vitale werknemers presteren beter en zijn veerkrachtiger in stressvolle situaties. Dit vertaalt zich niet alleen naar een hogere productiviteit, maar ook naar een positieve werkcultuur en een lager ziekteverzuim. En zo zijn er nog meer redenen om veel aandacht te schenken aan de vitaliteit van medewerkers.
Grote aandacht voor vitaliteit
Binnen de RDI hebben we een eigen Vitaliteitsteam. Dit team organiseert activiteiten die gericht zijn op vitaliteit in de breedste zin van het woord.
Een kleine greep uit hoe we bij RDI werken aan de vitaliteit van onze medewerkers:
- Om collega’s te inspireren, delen we verhalen van medewerkers waarin ze vertellen wat vitaliteit voor hen betekent en hoe zij vitaal blijven. Enkele van die verhalen lees je hieronder. Ook delen we tips om fit te blijven.
- We organiseren jaarlijks een vitaliteitsweek, waarin medewerkers kunnen deelnemen aan workshops of lezingen over vitaliteit.
- We brengen het Rijksbrede vitaliteitaanbod onder de aandacht. Denk aan workshops om beter te slapen, beter adem te halen, of een positieve mindset te krijgen.
- We hebben de vitaliteitgesprekskaart geïntroduceerd. Een handige tool om vitaliteit en duurzame inzetbaarheid met je manager te bespreken.
- In samenwerking met de personeelsvereniging organiseren we RDI-sportevenementen of workshops, zoals een padelclinic, tafeltennistoernooi, of workshop Mindfulness.
- Op onze kantoren kan je ontspannen met een stoelmassages en er staat elke dag een fruitschaal klaar, waar alle medewerker gratis fruit kunnen pakken.
Hoe blijven onze medewerkers vitaal?
Vitaliteit gaat verder dan lichamelijke gezondheid; het omvat het welzijn van lichaam én geest. We vroegen onze medewerkers: “Op welke manier draagt je werk bij aan jouw vitaliteit?”.
Eunice (31 jaar, Corporate Recruiter & Adviseur Arbeidsmarktcommunicatie): “In 2023 ben ik moeder geworden en toen merkte ik nog meer hoe fijn de RDI is als werkgever. Bij de RDI is thuiswerken geen probleem. Dit geeft mij de mogelijkheid om een goede balans te vinden tussen werk en privé en wat meer aandacht te hebben voor mezelf. Soms begin ik even wat later, zodat ik rustig met de kleine kan opstarten en bijvoorbeeld samen een ochtendwandeling te maken. Dan werk ik gewoon wat langer door of compenseer ik dat een keer in de avond als mijn zoon op bed ligt. Een telefonische afspraak? Dat kan ook wandelend! Lekker weer? Naar buiten met de laptop. Dit houdt mij vitaal!”
Helene (27 jaar, medewerker Klantcontactcentrum): “In mijn functie bij het Klantcontactcentrum zit ik zo’n 32 uur per week achter de computer. Vroeger werd altijd gezegd dat je van teveel tijd achter een beeldscherm ‘vierkante ogen’ krijgt, en hier zit zeker een kern van waarheid in. Na een hele dag werken heb ik vaak vermoeide ogen, en merk dat ik soms wat last heb van slapeloosheid. Op aanraden van mijn opticien heb ik daarom een beeldschermbril aangeschaft op sterkte (ik heb ook een normale bril, maar ben in het verleden wat laks geweest met het gebruik hiervan). Het Rijk vergoedt de bril, dus dat is erg fijn!
Loek (61 jaar, inspecteur directie Apparatuur): “Ik krijg positieve energie uit mijn werk door mijn deelname in het Stoorteam. We proberen stoorbronnen te vinden en uit te schakelen, zodat de storingsmelder (maar vaak ook de stoorder) weer blij is. Soms is het wel slepen met zware meetapparatuur en richtantenne als ik de stoorbron niet 1-2-3 kan vinden. Als het resultaat dan maar positief is, dan is dat gesleep zo weer vergeten (behalve de dag daarna, vanwege spierpijn!). Al die onderzoeken buiten dragen bij aan mijn vitaliteit. Immers zit ik dan niet de hele dag achter een toetsenbord en monitor en blijf ik in beweging.”
Elly (27 jaar, juridisch medewerker): “Het werk bij Juridische Zaken is afwisselend doordat wij vanuit alle hoeken van de RDI vragen krijgen of over die onderwerpen bezwaar- en beroepschriften binnen krijgen. Qua onderwerpen is het werk dus lekker afwisselend. Daarnaast vind ik het leuk dat we bij de RDI steeds nieuwe taken krijgen die qua wetgeving ook nieuw zijn. Dat zorgt soms voor de nodige uitdaging om tot het juiste antwoord te komen. Dit maakt mijn werk allemaal leuk en wat ik leuk vind, daar haal ik energie uit!”
Sophie (31 jaar, eindredacteur website): “Ik vind de werk-privébalans bij de RDI heel fijn. Ik kan soms schuiven met uren, waardoor ik genoeg tijd heb voor sport, wat mij zowel lichamelijk als geestelijk vitaal houdt. Ook is mijn takenpakket lekker afwisselend, waardoor ik scherp blijf en mij nooit verveel."
Tips van onze collega’s om fit te blijven
Siebrand (42 jaar, coördinator bezwaar & beroep): “Als het kan, werk dan niet te veel thuis, maar kom naar kantoor. Het fietsritje heen en terug en het persoonlijk contact met collega’s geeft mij veel energie. Zorg er voor dat je niet ‘uit het oog, uit het hart’ raakt. Op de lange termijn gaat dat denk ik ten koste van je vitaliteit.“
Vincent (47 jaar, medewerker IC/Medewerker Finance): “Als je je om wat voor reden dan ook zorgen om iets maakt: een ommetje in de buitenlucht doet vaak wonderen in het (even) vergeten van je zorgen!”
Nick (33 jaar, senior inspecteur): “Begin klein. Elk stukje beter is iets om trots op te zijn. Hoe grotere stappen je probeert te maken, hoe minder trotse momenten je voor jezelf kunt creëren. Dat is toch zonde? Gun jezelf wat overwinningen. En probeer vooral hetgeen te doen dat bij je past en waar je lol uit haalt.”
Rik (36 jaar, adviseur Antennebureau): “Mocht je nu denken: “Bewegen is niets voor mij, want ik ben zo stijf als een plank”, dan komt dat goed uit! Met een groepje enthousiastelingen planken we namelijk (bijna) elke dag om 12 uur op de 5e verdieping in Groningen, en ook in Amersfoort zijn een paar enthousiaste collega’s die meedoen.”