Wat is 5G?
Kunt u zich nog een wereld voorstellen zonder mobiele communicatie? De vraag naar snellere en stabielere mobiele communicatie blijft groeien. Zodanig dat het huidige 4G-netwerk de vraag straks niet meer aankan. 5G is de nieuwe generatie mobiele telecommunicatie. De eigenschappen van 5G kunnen niet alleen de toenemende vraag naar mobiele communicatie opvangen, maar zorgen ook voor nieuwe innovatieve toepassingen.
In vergelijking met 4G zorgt 5G voor een snellere dataoverdracht, een kortere reactietijd (low latency) en meer betrouwbare verbindingen. Ook is het dankzij de antennes mogelijk meer apparaten tegelijkertijd draadloos te laten verbinden.
Waarom is 5G belangrijk?
Goede draadloze communicatie draagt bij aan economische groei en is een deel van het antwoord op maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzaamheid. Een 5G netwerk is daarnaast nodig om de groei van datacommunicatie bij te benen; met 4G lukt dit simpelweg niet langer. Ook biedt 5G veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve toepassingen. 5G is dus een volgende stap in onze veranderende digitale samenleving.
Zoals te lezen is in het Actieplan Digitale Connectiviteit en de Nota Mobiele Communicatie hecht de Nederlandse overheid grote waarde aan goede draadloze communicatie.
Innovatieve toepassingen
Wanneer de gemiddelde Nederlander denkt aan de verbeterde versie van 4G, zal de eerste gedachte zijn: “Ik kan straks razendsnel films downloaden”. Maar 5G gaat veel verder. Uiteindelijk moet 5G ervoor zorgen dat we als economie en samenleving efficiënter en meer duurzaam functioneren. Dat kan dankzij het slim gebruik maken van verzamelde data, bijvoorbeeld van sensoren.
Consumenten vergroten hun levensgemak met slimme apparaten, zoals elektronische deursloten, automatische verlichting, noodvoorzieningen voor ouderen of beveiliging in en rond het huis. En niet alleen consumenten, maar juist ook organisaties en bedrijven profiteren straks van de toepassingen van 5G. Kijken we bijvoorbeeld naar de zorg, dan kan een specialist op afstand meekijken in de ambulance dankzij een realtime verbinding via 5G. Ook een stad kan gebruik maken van een Internet of Things (IoT) netwerk om een stad slimmer te beheren en te besturen; de zogenoemde smart city. Denk hierbij aan straatverlichting die zich automatisch aanpast aan het licht. Benieuwd naar meer 5G toepassingen? Bekijk dan het artikel 'Wat kan 5G brengen?'.
Maar hoe werkt 5G?
Draadloze mobiele communicatie maakt gebruik van frequenties in het elektromagnetische spectrum. Dat deden de vorige generaties mobiele technologie ook al, maar 5G is een nieuwe technologie die hogere datasnelheden haalt. Er zijn in principe drie frequentiebanden aangewezen voor 5G: de 700 MHz band, de 3,5 GHz band en de 26 GHz frequentieband. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur verdeelt deze frequentiebanden onder telefonie- en internetaanbieders bijvoorbeeld middels de Multibandveiling.