Lokale digitale radio
Lokale publieke en commerciële omroepen hebben een vergunning voor lokale digitale radio (DAB+).
Nederland is verdeeld in 57 geografische gebieden waaraan frequentieruimte is gekoppeld. Dit noemen we allotments. Per allotment zijn 18 vergunningen beschikbaar. U kunt de frequentieruimte vanaf 1 september 2024 in gebruik nemen. Een vergunning is geldig tot en met 31 augustus 2030.
Voorbeelden van vergunningen
De algemene voorschriften zijn voor alle vergunningen hetzelfde. Alle 57 allotments hebben wel een aparte bijlage met technische parameters.
Overzicht vergunninghouders
In tegenstelling tot een FM-vergunning moet u bij DAB+ met de andere vergunninghouders in hetzelfde allotment samenwerken. Wie dat zijn vindt u in het overzicht vergunninghouders lokale digitale radio.
Melden ingebruikname DAB+ zenders
U kunt op drie manieren het gebruik, wijzigingen of intrekking van een zender bij ons melden.
Verzoek tot afwijken ingebruikname verplichting bij minder dan acht vergunninghouders in een allotment
Heeft uw allotment minder dan acht vergunninghouders? Dien dan bij ons een verzoek in om af te wijken van de ingebruiknameverplichting (IGV) (artikel 2, tiende lid, van de vergunning).
In afwijking van de toelichting bij het ‘Besluit bekendmaking veiling vergunningen aanvraag- en veilingprocedure digitale radio-omroep DAB laag 6’, laten wij in dat geval de tweede IGV vervallen, zoals vermeld in artikel 2, vijfde lid onder b, van de vergunning. Dit betekent concreet dat de IGV per 1 september 2026 niet stijgt naar 85% geografische dekking voor mobiele ontvangst en 65% demografische dekking voor binnenhuisontvangst. U moet wel voldoen aan de eerste IGV, zoals bepaald in artikel 2, vijfde lid onder a, van de vergunning. Dit houdt in dat u per 1 september 2025 een IGV van 60% geografische dekking voor mobiele ontvangst en 50% demografische dekking voor binnenhuisontvangst behaalt.
Wilt u ook afwijken van de eerste IGV? Dien dan een gemotiveerd verzoek in bij ons. Leg uit waarom er sprake is van een uitzonderlijk geval waardoor u niet aan de eerste ingebruiknameverplichting kunt voldoen. Wij beoordelen vervolgens uw verzoek.